Viktige ingredienser i din hudpleie

 

KOLLAGEN

Kollagen er et protein i bindevevet hos mennesker og dyr. Det er faktisk det mest viktige proteinet vi har og det som det finnes mest av i kroppen. Det er blant annet viktig for hudens styrke og oppbyggningen av vev. Nedbrytningen av kollagen fører til rynker, og denne nedbrytningen starter  allerede rundt 25- års alderen.

I huden dannes kollagenet i det mellomste hudlaget som heter dermis. Kollagenet jobber sammen med elastin og hyaluronsyre slik at hudstrukturen blir spenstig og sterk. Så mye som 75% kollagen består huden av når vi er unge. Etterhvert som vi blir eldre brytes kollagenet gradvis ned og vi begynner å få fine linjer som senere blir rynker. Solen er den viktigste årsaken til tap av kollagen.

Røyk, forurensning, sol, stress og søvnmangel er ytre faktorer som påvirker huden negativt. Dette er faktorer hver og en av oss har muligheten til å gjøre noe med. I tillegg finnes det en rekke ansiktsbehandlinger og hudpleieprodukter samt riktig kosthold som bremser aldringsprosessen og gjenoppbygger kollagenet.

 

ELASTIN

Elastin er i likhet med kollagen også et protein som finnes i dermis (også kalt lærhuden). Hovedfunksjonen til elastin er å opprettholde elastisiteten i huden.

 

HYALURONSYRE

Hyaluronsyre er et molekyl som er en viktig bestanddel av grunnsubstansen i bindevev og i huden. Den finnes også i leddvæske og i væsken i øyet. Den har en fantastisk evne til å binde vann i huden, mer enn noen annen fuktighetsfaktor. Derfor har hyaluronsyre en unik evne til å øke hudens fuktighetsnivå. Mengden av hyaluronsyre avtar med alderen. Dette fører til at huden mister volum og man ser eldre ut. Disse molekylene er for store til å kunne trekke lett ned i huden og gir dermed fuktighet kun i de øverste hudlagene.

Natriumhyaluronat er saltet av hyaluronsyren som består av mindre molekyler som kan trenge dypere ned i huden og gi en økt fuktighetsgivende effekt. De sveller opp når de binder vann og gir en plumping effekt. Dette gjør at rynker fylles innenfra og blir mindre synlige.

Såkalte ¨fillere¨ er stort sett basert på stabilisert hyaluronsyre. 

Hyaluronsyre og natriumhyaluronat er viktige ingredienser som bør inngå i hudpleierutinene dine.

 

PEPTIDER

Peptider er korte kjeder av aminosyrer, samt også deler av proteiner. De forskjellige typene peptider har forskjellige oppgaver. Noen påvirker den hormonelle aktiviteten, noen påvirker sårhelning og har betydning for atopisk dermatitt og eksem, andre påvirker immunforsvaret. Peptidene kommuniserer med de forskjellige typene celler i kroppen.

I hudpleien er peptidene skreddersydd for å påvirke anti-age prosessene i huden slik som å stimulere cellene til økt kollagen-produksjon som igjen fører til fastere hud og en hud som ser yngre ut. Huden får tilbake elastisiteten og synligheten av linjer og rynker reduseres.

Peptidene har også en antiinflammatorisk effekt og reparerer skader i huden etter forurensning, UV-lys osv.

Ditt hudpleieregime bør inneholde gode aktive ingredienser slik som peptider. For max effekt bør peptidene også spille på lag med andre gode aktive ingredienser som vitaminer, fruktsyrer og andre antioxidanter.

Gode hudpleieprodukter som f.eks Exuviance inneholder disse sammensetningene av aktive ingredienser.

 

RETINOL

Retinol eller A-vitamin som det også kalles er et fettløslig vitamin. A-vitamin er bra for huden og håret, synet, immunforsvaret, skjellettet og cellemembranen.

A-vitamin er en super antioxidant.

A-vitaminet kommuniserer med cellene og stimulerer kollagenproduksjonen i huden. Den har evnen til å binde seg til en aldrende hudcelle og få den til å oppføre seg som en ung og frisk hudcelle igjen. Den er effektiv i behandlingen av akne og eksem da den demper talgproduksjonen og minsker bakteriedannelsen i huden.

I hudpleien er retinol bra for:

  • Akne (p.g.a. at den hemmer bakteriedannelsen)
  • Fet hud (den demper talgproduksjonen)
  • Pigmentering
  • Voksen hud/rynker (da den stimulerer kollagenproduksjonen)

Begrepet A-vitamin brukes både for retinol og retinoid, men de har ulik effekt på huden. Noen former for retinol kan brukes fritt i kosmetikk, mens retinoider og tretinoin (A-vitaminsyre) bare kan fås med resept. Alle disse variantene kan forårsake irritasjon i huden, men det skjer oftest med retinoider og tretinoin.

Retinol i hudpleieprodukter trenger ingen resept. Retinolen omdannes til A-vitaminsyre når den absorberes av huden. Dette øker cellefornyelsen samt øker produksjonen av bindevev og fuktighetsbindene stoffer.

Retinol i hudpleien gir ikke flassing og irritasjon slik som rent retinol gjør.

Huden vil se forynget ut med ny spenst og mer volum.

Retinol alene er ikke nok, for maksimal effekt trenger man en kombinasjon av gode ingredienser som fungerer godt sammen, slik at din hud kan bli sin beste versjon. 

Forholdsregler ved bruk av retinol:

Det kan være lurt å la huden få en gradvis tilvenning til produkter med retinol. Start med å påføre produktet annenhver dag, deretter oftere hvis du ikke får reaksjoner. Om reaksjoner skulle oppstå pleier dette å avta etter noen få dager da huden tilpasser seg. Hvis ikke reaksjonen avtar eller forverres bør du slutte å bruke produktet og kontakte hudterapeut eller hudlege.

De med super-sensitiv hud, veldig tørr hud eller rosacea kan være ekstra sensitive mot retinol-innholdige produkter.

Gravide og ammende anbefales ikke å bruke produkter som inneholder retinol.

Det er ekstra viktig å beskytte huden mot solen når man bruker produkter med retinol. Så husk solfaktor og unngå solen så mye som mulig. Huden blir mer sensitiv når man bruker retinol-produkter derfor har man også større sjans for å bli solbrent.

 

FRUKTSYRER

Fruktsyrene har evnen til å løse opp bindingene mellom de døde hudcellene i det øverste hudlaget slik at huden eksfolieres lett og den nye friske huden under kommer frem til overflaten. Huden vil da se friskere og jevnere og mer glødende ut. En ung, frisk hud fornyes gjennomsnittlig hver 28 dag, men denne prosessen går langsommere etterhvert som man blir eldre. 

Fruktsyrer kategoriseres oftest som AHA- eller PHA-syrer.

​AHA (Alpha Hydroxy Acid) syrer: 

AHA-syrer er en fellesbetegnelse på en rekke naturlige syrer. Glykolsyre, melkesyre, sitronsyre, eplesyre og mandelsyre er eksempler på slike fruktsyrer.

AHA-syrene bidrar til å øke cellefornyelsen og forbedrer også en rekke andre forhold i huden 

Glykolsyre

Dette er AHA-syren med det minste molekylet som penetrerer huden raskest og mest effektivt. Glykolsyre fremstilles naturlig fra sukkerrør, men kan også fremstilles syntetisk. Den løser opp bindingene mellom de døde hudcellene, motvirker tørr hud samt minimerer linjer og rynker.

​Melkesyre

Denne AHA-syren fremstilles av sure melkeprodukter, ost, yoghurt, frukt og grønnsaker. Den er mer skånsom enn andre fruktsyrer og egner seg godt for de med sensitiv hud. Den har evne til å holde på fuktighet og den har antibakterielle egenskaper. I høy konsentrasjon er den også exfolierende.

Denne eksfolieringsprosessen fører til at det øverste hudlaget kvitter seg med de døde hudcellene, blir mykere og ser friskere ut. I tillegg øker huden evnen til å ta opp andre ingredienser.

​Sitronsyre

Denne AHA-syren forekommer naturlig i appelsiner, sitroner og lime. Sitronsyre er en antioksidant og fungerer også som et naturlig konserveringsmiddel. Syren benyttes i hudpleien for sine gode egenskaper som at den er fuktbindende, desinfiserende og sammentrekkende.

Sitronsyren er bra på tørr hud, ubalansert hud, fortykket hud, akne, fet hud, store porer, rynket hud og mot pigmenteringer.

 Eplesyre

Denne syren finnes hovedsakelig i eple og kirsebær (men også i andre frukt og grønnsaker). Eplesyren har større molekyler enn de andre AHA-syrene, dette fører til en langsommere og mer jevn penetrering av huden slik at faren for irritasjon er mindre. Denne passer derfor bra for de med sensitiv hud, og anbefales også til de med mørk hud.

Mandelsyre

Mandelsyren utvinnes fra bittermandel. Denne syren brukes ofte til behandling av tørr og solskadet hud. Syren er også effektiv ved behandling av akne p.g.a. sine antibakterielle egenskaper. Den er også effektiv mot rynker på eldre hud. Den er mild og kan brukes på de fleste hudtyper.

Mandelsyre brukes også som konserveringsmiddel i hudpleieprodukter.

PHA (Polyhydroxy Acid) syrer:

PHA-syrer er en gruppe fruktsyrer som er mildere og mer skånsomme enn AHA-syrene. Dette er fordi molekylene er større i PHA-syrene slik at de penetrerer huden langsommere enn AHA-syrene. Tiltross for at de er mer skånsomme har de allikevel alle de samme positive egenskapene til AHA-syrene. Samtidig som de gir mye fuktighet til huden p.g.a. de mange hydroxy-gruppene som binder vann og gir fuktighet. Samtlige PHA-syrer passer derfor veldig godt til de med en sensitiv hudtype.

Glukonolakton (G4)

Dette er en PHA-syre som gir naturlig næring til cellene da den forkommer naturlig i kroppen. G4 er i tillegg en kraftig antioksidant slik at den i tillegg beskytter huden mot skader.

Laktobionisk syre og maltobionisk syre hører også til  gruppen PHA-syrer.

 

Det er forskerne bak Exuviance som oppdaget AHA-syrenes positive effekt på huden. De utviklet deretter PHA som har de samme gode effektene og resultatene på huden som AHA-syrene, men som i tillegg egner seg godt for de med sensitiv hud og og med nedsatt hudbarrierefunksjon.

 

NEOGLUKOSAMIN

NeoGlukosamin er en unik og patentert ingrediens i produktene til Exuviance. Den har klinisk dokumentert aldringshemmende egenskaper for huden. Kombinert med AHA og retinol har den en helt uslåelig efffekt i hudpleiesammenheng. Den øker hudens eksfoliering, øker fuktinnholdet i huden, minimerer linjer/rynker og gir en jevnere hudtone. Den forbedrer hudens struktur, elastisitet og fylde samt har en veldig god effekt på akneutsatt hud. Passer alle hudtyper. 

 

ANTIOKSIDANTER

A- C- og E-vitaminer, ekstrakt fra grønn te og druekjerner er  eksempler på veldig gode kilder til antioksidanter i hudpleien. Antioksidanter motvirker oksidering (skader på cellene) ved å binde seg til de frie radikalene som bryter ned huden.