Hudtyper og hudtilstander

HUDTYPER:

Vi pleier å dele inn huden i forskjellige hudtyper: Normal hud - Tørr hud - Fet hud og Kombinert hud. Hver av disse hudtypene trenger forskjellig  type behandling/pleie for å oppnå best mulig effekt eller resultat. Derfor er det viktig å vite hva slags hudtype man har før man går til innkjøp av gode produkter med aktive ingredienser så man får en ønsket effekt og ikke en negativ reaksjon fordi man har fått feil produkter.

 

NORMAL HUD

En normal hud er helt balansert (babyhud). Den er ikke for tørr eller for fet, men myk og spenstig uten synlige porer. Den har en normal talgproduksjon og fargetonen er jevn og feilfri. Selv om man er heldig å ha en slik hudtype er det fortsatt viktig å ta godt vare på huden sin da en slik hudtype også trenger vedlikehold for å bevare sin ungdommelighet. Normal hud har i likhet med tørr hud en tendens til å eldes med synlige linjer/rynker tidligere enn fet hud.

Behandling av normal hud:

Selvom du er ung og har en normal hud  så er det viktig å vedlikeholde  og forebygge huden din slik at huden fortsetter å være så fin og problemfri som mulig også når du blir eldre. Det aller viktigste for en med normalhud er FUKT. Tilfør fukt allerede fra ung alder så øker du mulighetene for at huden holder seg fresh og spenstig også når du blir eldre. Viktige hudpleierutiner for en med normal hud er rens, ansiktsvann, dagkrem med solfaktor, øyekrem og nattkrem. Det er også viktig å peele huden en gang iblant (gjerne en gang i uken) for å fjerne gamle, døde hudceller på hudoverflaten.

Stikkord: vedlikeholde  - tilføre fukt - beskytte (mot sol: solfaktor, kulde:  kuldekrem og frie radikaler: antioksidanter feks C-vitamin.)

 

TØRR HUD

En tørr hud mangler både fett og fuktighet. Den har lav talgproduksjon. Hudoverflaten kan kjennes både ru og papiraktig fordi talgproduksjonen er lav og fuktbalansen dårlig. En tørr hud har fine, nesten usynlige små porer. En tørr hud har ingen komedoner eller akne da talgproduksjonen er liten. Den både føles og ser stram ut. Denne hudtypen er ofte sensitiv da hudbarrieren er nedsatt. Det oppstår lett mikroskopiske sprekker i huden.

Behandling av tørr hud:

Her gjelder det å tilføre både fuktighet og fett da huden ikke klarer å produsere nok av dette på egenhånd. Det kan også være nødvendig med beroligende produkter da huden lett kan bli irritert. 

Her gjelder også å bruke tilpassede produkter til daglig hudpleierutiner som rens, ansiktsvann, dagkrem med solfaktor, øyekrem og nattkrem. I tillegg kan det være nødvendig med ekstra serum eller oljer og fetere kremer i perioder. Peeling må gjøres forsiktig da huden fort blir irritert. Det kan være en god ide´å gi huden en nærende maske 1-2 ganger pr uke for ekstra pleie.

Stikkord: tilføre fett/fuktighet - forebygge aldring - beskytte (mot sol: solfaktor, kulde: kuldkrem, frie radikaler: antioksidanter feks. C-vitamin) - berolige - reparere hudbarriere

 

FET HUD

Når en hud har overproduksjon av fett i talgkjertlene kaller vi huden for en fet hudtype. Huden er ofte blank /oljet med grove porer og ujevn overflate. Den kan se gusten og tykk ut. Den har ofte hudormer og kviser. Hudormer ser man som en sort prikk på overflaten, dette skyldes ikke at man er skitten men  det er melaninet (hudens pigmentering) som har oksidert og dermed blitt sort. Hudormer er talg, døde hudceller og melanin som fyller porene. Årsakene til at man har denne overproduksjonen av fett kan skyldes flere forskjellige ting blant annet kan det  være genetisk, det kan være hormonellt, det kan også skyldes feil hudpleieprodukter. En fet hud trenger også fukt slik at den blir balansert og slutter å overprodusere fett. Det er også veldig viktig å ikke bruke produkter som tørker ut huden slik at den blir tørr og sensitiv på overflaten og fet under som igjen fører til tilstoppede porer. 

En fet hud holder seg ofte rynkefri lenger enn en hud som er tørr eller normal.

Behandling av fet hud:

En fet hud trenger produkter som balanserer talgproduksjonen og som ikke tørker ut huden. Tilfør derfor fukt! Her igjen er det viktig med daglige hudpleierutiner med tilpassede produkter. En rens, ansiktsvann, dagkrem med solfaktor, øyekrem og nattkrem er basic produkter. Har man en tørr hudoverflate så trenger man et ansiktsvann som gir fukt, om man ikke har tørr hudoverflate kan et ansiktsvann som er poresammentrekkende være lurt. En lett fuktkrem eller gel er godt til en fet hud. Vi anbefaler i tillegg å peele huden 1-2 ganger pr uke. Etter peeling kan man bytte på å bruke en utrensende maske eller fuktgivende maske. For å unngå en blank hud kan man på dagtid også bruke produkter som matter huden. Har man betent akne trenger man å berolige huden.

Stikkord: redusere talgproduksjonen - unngå uttørring (tilføre fukt) - berolige - beskytte (sol:solfaktor, kulde: kuldekrem, frie radikaler: antioksidanter feks C-vitaminer)

 

KOMBINERT HUD

Dette er den vanligste hudtypen. En hud kan bestå av  kombinasjoner av de forskjellige hudtypene, der de forskjellige sonene i huden har forskjellige hudtyper. Den mest vanlige kombinasjonen er en fet t-sone (panne, nese og hake) og normale/tørre kinn. Da er t-sonen blank med grovere porer og hudormer, og kinnene finporet og kanskje tørre.

Behandling av kombinert hud:

En blandet hud trenger forskjellige produkter. Daglige hudpleierutiner blir tilpassede produkter til rens, ansiktsvann, dagkrem med solfaktor, øyekrem og nattkrem. Lokalt på problemområder kan man bruke spesialprodukter som tilpasses dine behov. Vi anbefaler peeling og maske 1-2 ganger pr uke. Du kan trenge to forskjellige masker og legge  feks en utrensende leiremaske på t-sonen (hvis den er fet) og en fuktgivende maske på kinnene der du kanskje er tørr. 

Stikkord: tilføre fukt - vedlikeholde - antiage - beskytte (sol:solfaktor, kulde:kuldekrem, frie radikaler: antioksidanter feks. C-vitaminer)

 

HUDTILSTANDER:

I tillegg til de forskjellige hudtypene har vi også forskjellige hudtilstander som kan oppstå i huden. Dette kan være fuktighetsfattig hud, aknehud, sensitiv hud, pigmentert hud, solskadet hud, moden hud.

 

FUKTIGHETSFATTIG HUD

Den mangler  fuktighet i form av vann (ikke fett) og huden føles stram på overflaten. Man kan se fine linjer på hudoverflaten som blir borte når man tilfører fukt. Den kan flasse.

Det kan være forskjellige årsaker til at man har/får en fuktighetsfattig hud. Man kan i utgangspunktet ha en tørr hud. Medisiner (feks mot akne) kan føre til en fuktighetsfattig hud. For lavt væskeinntak eller bruk av feil hudpleieprodukter kan være andre årsaker.

 

AKNEHUD

Dette er en hudtilstand med tilstoppninger og urenheter. Her kan man se åpne eller lukkede komedoner og akne. Årsaker til dette kan være genetisk, overproduksjon av talg eller feks feil produkt bruk.

 

SENSITIV HUD

Den blir lett rød og irritert og den har ofte utvidede kapillærer (couperose). Den er sart og tynn og reagerer lett på friksjon, varme/kulde og tørr luft. Alkohol, kaffe og røyk kan gjøre tilstanden værre. Årsaken til at man har sensitiv hud kan være forskjellige, men det kan være genetiske faktorer, sykdom og medisiner blant annet. 

 

PIGMENTERT HUD 

Det er to typer pigmentert hud: hyperpigmentering (brune partier) eller hypopigmentering (hvite partier). Årsaker til dette kan være homonforandringer, medisiner, uv-lys, arr, friksjoner.

 

SOLSKADET HUD

Denne huden er grovporet, slapp og pløsete. Den ser grå og gusten ut. Man ser ofte pigmentflekker og dype rynker og krysslinjer. Komedoner og talgflekker (gjerne ved øyepartiet) er også tegne på solskader. Huden blir også tykk og lite elastisk.

 

MODEN HUD

Når man blir eldre mister huden vanligvis sin spenst og elastisitet. Det ses ofte linjer og rynker i tillegg til pigmentflekker. Solen står for ca 80 prosent av aldringstegn i huden, men også frie radikaler og miljøforurensing er viktige årsaker til denne aldringen. Vi ser også mimikk-linjer i ansiktet, dette er rynker som kommer pga mimikken i ansiktet vårt ( når vi ler/smiler/rynker pannen osv.)

Det er viktig å velge hudpleieprodukter som er tilpasset både hudtype/hudtillstand og alder.